Sabtu, 26 Disember 2015

Save Energy

Wan Khalil Ahmad berasa kagum bersama Azham Akhtar Abdullah dan 12 yang lain.
19 hrs
'Unplug to Save Energy' EXPLAINED!!!
Plag yang biasa kita gunakan di rumah terdiri daripada 3 wayar; wayar hidup, wayar neutral dan wayar bumi.
Wayar hidup jika kita sentuh kita akan terkena renjatan elektrik kerana voltannya tinggi, 240V.
Wayar neutral, secara idealnya, haruslah 0V atau bersamaan dengan voltan bumi. Jika kita pegang wayar neutral, kita tak akan terkena apa-apa renjatan. Walaubagaimanapun, realitinya, wayar neutral mempunyai sedikit voltan kerana ‘line drop’. Voltan ini boleh mencecah maksimum sehingga 10V, bagi kes yang sangat teruk.
Wayar ketiga ialah wayar bumi. Fungsi wayar ini adalah untuk keselamatan. Jika terdapat kerosakan dan elektrik terkena pada permukaan besi perkakas elektrik, wayar bumi ini akan menyebabkan fius tertendang dan memutuskan bekalan eletrik. Anda selamat tidak terkena renjatan elektrik, hanya perlu set semula fius tersebut.
Bila kita menghidupkan sesuatu perkakas elektrik, akan ada sedikit ‘electric leakage’ yang berlaku. Arus elektrik dari wayar hidup akan tiris. Kita tidak akan terkena renjatan elektrik walaupun terdapat ketirisan ini kerana nilai arus elektrik yang tiris amatlah kecil. Untuk peralatan elektrik yang memenuhi piawai, maksimum ‘electric leakage’ yang dibenarkan secara amnya adalah 3.5mA. Ini ketirisan dari wayar hidup terus wayar bumi.
Apabila kita menutup suis plag didinding, anda akan memutuskan sambungan wayar hidup ke perkakas elektrik anda. Justeru, secara idealnya voltan akan turun sehingga sifar, tiada langsung arus elektrik mengalir, tiada caj TNB dikenakan.
Namun, wayar neutral dan bumi masih bersambung dengan perkakas elektrik tersebut. Memungkinkan ada sedikit ketirisan elektrik. Ketirisan maksimum berlaku apabila elektrik dari wayar neutral mengalir terus ke wayar bumi.
Persoalanya berapa banyak penjimatan yang kita boleh jimat dengan mencabut plag selepas menutup suisnya?
1.Apabila kita telah menutup suis, dalam kes yang paling maksimum, kita boleh mengandaikan ‘electric leakage’ yang berlaku antara wayar neutral dan wayar bumi sama nilainya dengan yang berlaku antara wayar hidup dan wayar bumi iaitu 3.5mA. Nilai ini seharusnya lebih rendah kerana voltan antara wayar neutral hanyalah ~5% dari voltan wayar hidup. Arus elektrik bersamaan dengan 0.0000035kA
2.Dalam keadaan pendaiwaian rumah yang teruk, voltan pada wayar neutral boleh mencecah 10V.
3.Anggaplah ada 30 peralatan elektrik dalam rumah tersebut.
4.Semua peralatan elektrik tidak dicabut plagnya selama sebulan (maksimum 31 hari, 24 jam sehari bersamaan dengan 744jam)
5.Bagi bil elektrik RM43.60 hingga RM77.00, tarif maksimum adalah RM0.334 untuk setiap kWh
Berdasarkan andaian diatas yang agak kurang realistik, jumlah sebenar sebenarnya kurang, caj maksimum yang perlu dibayar adalah
Caj maksimum = [berapa unit] * [arus elektrik] * [jumlah jam] * [voltan] * [tarif elektrik]
Caj maksimum = [30 unit] * [0.0000035 kA] * [744 jam] * [ 10 V] * [RM0.334/kWh]
Caj maksimum = [30 unit] * [0.02604 kWh] * [RM0.334/kWh]
Caj maksimum = [0.7812 kWh] * [RM0.334/kWh]
Caj maksimum = RM0.2609208
Dengan mencabut 30 plug perkakas elektrik selama sebulan, penjimatan maksimum anda adalah 26sen, boleh buat beli coki-coki sabatang.
Untuk satu unit alat elektrik, anda boleh jimat maksimum 1 sen sebulan. Tahniah!
Cadangan bahan bacaan tambahan:
2 phase wiring
Megger test
Electrical leakage
------
‪#‎MuktamarBaltimore2015‬
Selamat BerMuktamar Imsa-misg kepada teman teman di US

Tiada ulasan:

Catat Ulasan